Kategorier
Städ

Trappstädning – för bättre trivsel

Många bostadsrättsföreningar ignorerar de positiva effekter som trappstädning kan föra med sig. Först och främst så ska man se det rent hygieniska – ju renare det är desto mindre chans har man också att råka ut för bakterier och andra otrevligheter som leder till sjukdomar. Där har vi en viktig del i trappstädning och nästa är nog så viktig även den – nämligen trivseln för de som bor där. Har man ett rent trapphus så blir stämningen i fatsigheten också betydligt bättre.

Alla som någon gång satt sin fot i en tvättstuga vet också vilka konflikter som kan komma ur gemensamma utrymmen och dålig skötsel av dessa. Trappstädning är alltså viktigt för att skapa en bättre stämning mellan de personer som bor i huset. Vidare då – finns det ytterligare någon anledning till att man ska ta ämnet trappstädning på ett större allvar?

Ja, och detta handlar om pengar och sparare kostnader. Det är nämligen så att ett rent och fräscht trapphus råkar ut för betydligt mindre skadegörelse än vad ett smutsigt sådant gör. Tankegången här är väldigt enkel att förstå – något som är rent och fint försöker man också bevara på det sättet medan något smutsigt inte spelar någon större roll om det blir förstört eller smutsigare. Vi uppmuntrar naturligtvis inte till skadegörelse av något slag utan konstaterar bara det faktum att ett rent trapphus i Stockholm har en större chans att klara sig från sådan än vad ett smutsigt dito i Stockholm har.

Kort sagt, trappstädning är något som man verkligen ska överväga och gärna utöka om man sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening och detta oavsett om denna ligger i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Bättre hygien ger – het enkelt – en bättre trivsel och grannsämja. Vad är det då man ska förvänta sig och tänka på då det handlar om att välja en städfirma för sin trappstädning?

Det finns några saker som man ska ha i åtanke gällande valet och en av dessa handlar om rutin samt förmågan att följa ett schema. En trappstädning ska ske på utvalda och förutbestämda tider under veckan – gärna på förmiddagar – och detta för att inte störa de som bor i huset. Vidare så ska den också ske effektivt och här kommer rutinen in i bilden; en etablerad städfirma som har erfarenhet av liknande uppdrag inom trappstädning i exempelvis Stockholm gör – kort och gott – ett bättre jobb. Det som man ska kräva att det ingår i denna städning är följande:

  • Rengöring av golv
  • Torkning av lister, soplock och fönsterbräder
  • Dammtorkning av exempelvis armaturer
  • Rengöra element och anslagstavlor
  • Putsa fönstren på entrén
  • Rengöra eventuell hiss – noggrant!

Detta som ett litet axplock på det som man ska kunna kräva av en trappstädning. Naturligtvis så kan man komma med fler önskemål om man behöver det. Alla trapphus är unika och har olika krav gällande städning. De flesta städföretag är väldigt flexibla och måna om att vara kunden till lags.