Kategorier
Städ

Städbranschen växer i Stockholm

Städbranschen i stort har alltid varit som störst i Stockholm men är i dagsläget större än någonsin tidigare. En ökad befolkning är en av anledningarna till detta – i takt med att fler människor flyttar till en stad så växer också behovet av städning; hemstädning, kontorsstädning, städning av skolor, flyttstädning etc.

Den starkast bidragande orsaken handlar dock inte om att befolkningsmängden ökat utan handlar mer om en skattereduktion som staten införde för några år sedan. I och med att privatpersoner blev berättigade att dra av upp till 50% (om maximalt 50.000 kr/år) för arbetskostnaden för exempelvis hemstädning och därefter få tillbaka summa på sin deklaration gjorde fler villiga att öppna plånboken för denna tjänst och detta i sin tur gjorde att fler bolag etablerade sig på marknaden.

Detta alltså som en snabb och förenklad förklaring till varför städbranschen växt sig så stor i Stockholm under senare år. För kunderna är detta en väldigt stor fördel då denna konkurrens gjort att priserna pressats nedåt ganska rejält och att man i dagsläget alltså kan få tag på väldigt billig hemstädning även om man skulle bortse från rut-avdraget.

En relevant fråga i allt detta lyder här: är man beredda att betala för hemstädning i Stockholm även utan denna generösa skattereduktion?

Det man ska veta som bakgrund till denna fråga är att rut-avdraget varit en het potatis ända sedan den dagen det infördes; den partierna som står till vänster har nämligen pekat på att detta ytterligare skapar klyftor mellan fattiga och rika i och att det skapar ett klassamhälle som vi för länge sedan lämnat bakom oss.

Förklaringen från de borgerliga partierna har handlat om att rut-avdraget skapar jobb, att det får fler företag att starta och att det får in pengar i statskassan i form av skatt och om vi återknyter detta till frågan vi ovan ställde så hittar vi också – förmodligen – sanningen i det sistnämnda.

En person i Stockholm skulle förmodligen fortsätta betala för sin hemstädning – men detta skulle ske i brunt kuvert och helt utan att statens vetskap.

Vad kommer att ske med alla företag?

Det här ska naturligtvis ses som spekulationer och gäller inte alla personer i Stockholm som i dagsläget vant sig vid sin hemstädning. Det kommer naturligtvis även utan rut-avdrag att finnas folk som är villiga att betala för sig och även lämna en del av kakan till staten. Det oroväckande är dock att flertalet skulle se detta som en ren förlust – det vill säga; man skulle tycka att man betalar dubbla pengar och detta i kombination med den bekvämlighet man vant sig vid skulle förmodligen göra att svartjobben ökade.

För företagen skulle detsamma ske; istället för att som i dagsläget kunna erbjuda sina frikostiga priser med statens välsignelse så skulle man istället få ta ett steg tillbaka in i skuggorna och erbjuda dess priser svart och där de anställda därigenom per automatik tappade pensionsgrundande inkomst, försäkringar och andra viktiga saker. Återigen – detta är bara spekulationer och även det omvända kan ske. Hemstädning i Stockholm kan även i fortsättning – och med betald skatt – visa sig vara en attraktiv tjänst. Att frågan i sig är intressant, ja, det råder det verkligen inga tvivel om dock.