Kategorier
Juridik

Advokat i Göteborg som är expert på familjerätt

Behöver ni hjälp med att göra en bouppteckning eller skriva ett testamente i Göteborg? I så fall ska ni anlita en advokat som är specialiserad på familjerätt.

Många tråkiga konflikter mellan familjemedlemmar och släkt går att undvika bara man ser till att upprätta korrekta avtal. Att skriva testamente, äktenskapsförord, samboavtal, etc är egentligen omtänksamt och något som är bra. Exempelvis kan det vara bra att skriva ett äktenskapsförord om den ena parten har en egen firma eller en gård som gått i arv i generationer. Detta för att slippa dela dessa vid en eventuell framtida skilsmässa.

Vill man skriva någon typ av familjerättsligt avtal ska man ta hjälp av en advokat som är specialiserad på just familjerätt. Då kan man vara säker på att allt går rätt till och man slipper framtida överraskningar och bråk om ägodelar.

Viktigt att anlita rätt advokat

Lagboken är tjock och det är omöjligt för en advokat att vara väl insatt i alla områden.

Ska man anlita en advokat vid exempelvis ett arvskifte eller för att skriva ett äktenskapsförord är det viktigt att advokaten har familjerätt som expertområde. Det bästa är att fråga vänner och familj om tips på skickliga familjerättsadvokater.

Advokatsamfundet har också på sin webbsida en sökfunktion där man kan få tips på advokater i Göteborg som sysslar med familjerätt. Innan man bestämmer sig för att anlita en specifik advokat eller advokatfirma kan det vara bra att göra en sökning på nätet för att se om det kommer upp några dåliga omdömen eller varningar.

Att tänka på inför första mötet med advokaten

Det man betalar för när man anlitar en advokat är tiden det tar för advokaten att utföra uppdraget. Därför är det viktigt att komma väl förberedd till mötet med advokaten. Tänk noga igenom hela situationen och vad ni behöver hjälp med och skriv även ner detta kortfattat på ett papper. 

Glöm inte bort att ta med alla nödvändiga dokument och tänk på att det är bättre att ha för många än för få. Sortera alla papper och sätt dem i en pärm eller lägg dem i en mapp. Då går det snabbt att hitta rätt papper och man kan istället koncentrera sig på att prata med advokaten. 

Så mycket kostar det att anlita en advokat

Hur mycket det kostar att anlita en advokat som är specialiserad på familjerätt i Göteborg beror på uppdragets omfattning. Ofta betalar man per timme och advokaten fakturerar alltid minst två timmar. En seriös advokat ska i förväg på ett ungefär kunna uppskatta hur mycket det kommer att kosta. Tänk på att det räcker inte att fråga efter advokatens timpris. Man måste också få veta hur många timmar som uppdraget kommer att ta.

Timpriset kan också skilja mellan olika advokatbyråer och det kan löna sig att jämföra men tyvärr finns det också advokater som saltar sina räkningar. Upplever man att en advokat frångår det man har kommit överens om eller tar oskäligt betalt ska man rapportera detta till Advokatsamfundet.