Kategorier
Bostad

Hyra ut villa – en passiv inkomst

I många svenska städer råder det en uppenbar brist på bostäder. Man kan framförallt se detta i våra större städer där Stockholm och Göteborg är värst i klassen. En hög inflyttning i kombination med ombildningar och ett passivt byggande av nya bostäder har skapat en situation där framförallt yngre stängs ute från bostadsmarknaden.

Man har inte råd att köpa en bostad då priserna ligger på smått absurda nivåer – och man har heller inte någon möjlighet att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet då kön före är gigantisk. Genom att hyra ut villa så kan man underlätta för yngre personer i deras jakt på någonstans att bo – och det behöver inte enbart ske av altruism: att hyra ut villa – eller delar av den – ger dessutom ett skönt tillskott, månadsvis, i kassan. Det handlar om en klassisk win-win-situation. Förutsatt att uthyrningen sker på ett korrekt sätt.

Hyra ut villa – tänk på detta

En enorm avigsida av bostadsmarknaden i Stockholm – och till viss del även andra större, svenska städer – har handlat om det faktum att många blir lurade. Man får dels bo i en bostad under kort tid och dels också i hemlighet. Utöver detta så är det inte ovanligt att se att folk blir grundlurade: man betalar in en förskottshyra och en avgift för deposition för en lägenhet som inte finns. Folk spelar på den desperation som finns hos andra – och det är ett riktigt fult spel.

För att hyra ut en bostadsrätt i andra hand så krävs det ett tillstånd och ett godkännande från sin BRF. Motsvarande för att hyra ut villa krävs, av uppenbara skäl, inte. Det står dig fritt att som villaägare hyra ut din villa, delar av den eller exempelvis ett attefallshus som tillhör dig. Men, det finns dock saker att tänka på också. Vi radar upp några av dessa här nedan:

  • Skälig hyra. Du får inte begära vilken hyra som helst – du måste hålla dig till de regler som finns. Detta innebär att den summa du begär av din hyresgäst inte ska överstiga kapital- och driftkostnader. Du kan med fördel ta hjälp med att räkna ut ett belopp som är rimligt gällande detta. Rådet är att alltid ta det säkra före det osäkra.
  • Hitta rätt hyresgäst. Idag kan du använda internet för att både lägga ut ditt objekt och för att hitta rätt hyresgäst. Förmedlare finns och fördelen med dessa är att de erbjuder en ökad trygghet för både dig och för den ska hyra din villa. Detta syns bland annat genom juridisk rådgivning, genom avtal, genom att hyran skickas via förmedlingen samt genom att alla medlemmar kontrolleras innan de kan registrera sig. Även gällande försäkringar så kan man erbjudas hjälp.
  • Besiktningsman. Innan en uthyrning sätter igång så rekommenderas du att ta hjälp av en besiktningsman som upprättar ett dokument över skicket på din villa. Detta gör att risken för framtida konflikter gällande exempelvis slitage och skador på din bostad kan minimeras. Fanns fläcken på mattan i köket innan – eller har den tillkommit under hyresperioden? Det är en prisvärd investering att ta och en trygghet för er båda.